– Vi tror at det å starte med ungdommen peker fremover.
Elisabeth Aspaker, statsforvalter i Troms og Finnmark. Foto: Marius Fiskum

– Vi tror at det å starte med ungdommen peker fremover.

Uttalelsen kommer fra statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker. Statsforvalteren, politiet og Forsvaret foreslår at ungdommer i Finnmark skal få opplæring i sikkerhet og beredskap for å være forberedt om Russland går til krig mot Norge

De ønsker å få dette pilotprosjektet om basisopplæring i samfunnssikkerhet og beredskap inn i stortingsmeldingen om totalberedskap.

– Vi tror at det å starte med ungdommen peker fremover. De vil kunne være en veldig viktig ressurs både for seg selv, for familien sin og lokalsamfunnet, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker.

Opplæringen skal gi elever innsikt i trusselbildet og lære dem å ta vare på seg selv.

– Hvordan tar man vare på seg selv, hva er det man trenger og hvilke forberedelser bør man gjøre, og har du en plan den dagen det blir viktig å kunne håndtere en krise, sier Aspaker.

De unge skal også lære om hva som egentlig truer samfunnsikkerheten i Norge. Aspaker viser til påvirkningsoperasjoner fra andre land og falske nyheter.

Planen er at elevene i Finnmark skal få lære om det nye temaet fra høsten 2025.

Kilde: NRK

Norsk TotalforsvarsForum 14 juni 2024

Relaterte artikler

Se alle artikler

– Svensk og norsk politi kan få patruljere sammen i Norge

For å bekjempe gjengkriminalitet vil Norge legge til rette for at norsk og svensk politi får patruljere sammen, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Andøya Spaceport leder europeisk rakett-kappløp

Nordnytt melder at det for første gang i Norge skal etableres en romhavn og det skjer på Andøya.

Velkommen til «Forsvars- og sikkerhetspolitikkens hus»!

Tradisjonen tro er Norsk TotalforsvarsForum representert under den årlige uka i sørlandsbyen. Sammen med elleve frivillige forsvarsorganisasjoner holder NTF hus hos Arendals Sjømandsforening i den gamle trehusbebyggelsen på Tyholmen.